Wat is een weilanddepot?

Een weilanddepot is een depot voor bagger op een stuk grond, bijvoorbeeld een weiland. We graven zo'n 20 tot 30 cm van de toplaag van het perceel af. We gebruiken deze grond om kades te maken. Met de kades leggen we een soort kuip aan waar we de bagger inbrengen om te drogen. 

Heb jij grond beschikbaar voor een weilanddepot?

De te baggeren watergangen waar wij locaties voor weilanddepot zoeken zijn:

  • Hunzingokanaal
  • Hoornstervaart
  • Molenrijgstermaar

Of wil je meer informatie? Neem dan contact op 

Het waterschap zoekt geschikte locaties voor een weilanddepot

Het waterschap is momenteel actief op zoek naar perceeleigenaren in de nabijheid van de te baggeren watergangen die hun perceel beschikbaar willen stellen voor de inrichting van een weiland-baggerdepot. Wij zoeken circa 20 hectare aan beschikbare percelen in de regio.

  • Omdat je één of meerdere percelen in eigendom hebt vlakbij de te baggeren  watergangen, willen je vragen of je één of meerdere percelen beschikbaar wilt stellen om daar een weilanddepot in te richten.

Financiële compensatie en vergoedingen

Percelen die lager gelegen zijn of toe zijn aan herinrichting, zijn uitermate geschikt om als weilanddepot te dienen. Na het indrogen van de bagger kan de grond worden gebruikt om het perceel op hoogte te brengen en/of te optimaliseren.

  • Perceeleigenaren die hun perceel beschikbaar stellen voor een weilanddepot komen in aanmerking voor aantrekkelijke financiële compensatie en vergoedingen en worden ontzorgd tot het perceel weer opgeleverd wordt. 

Locaties

De te baggeren watergangen waar wij locaties voor weilanddepot zoeken zijn:

  • Hunzingokanaal
  • Hoornstervaart
  • Molenrijgstermaar
De te baggeren watergangen locaties voor weilanddepot Hunzingokanaal - Hoornstervaart - Molenrijgstervaart
Hoe komt de bagger in het weilanddepot?

We pompen met een baggerboot de bagger door een buis; of Pompen we bagger door een buis. Dan maken we de bagger dunner met water. Zo raakt de buis niet verstopt. Dat water moet er ook weer uit. In de kades om het weilanddepot plaatsen we kisten met gaten. Deze kisten noemen we stortkisten. Door deze kisten loopt het water gecontroleerd uit het weilanddepot.

 

Kan ik de grond weer gebruiken als de bagger droog is?

Je kunt de droge bagger over het land verspreiden. Voor we baggeren, voeren we een waterbodemonderzoek uit. In dit onderzoek kijken we of de bagger schoon genoeg is om op grond te verspreiden. Blijkt uit het waterbodemonderzoek dat de bagger niet schoon genoeg is? Dan voeren we de bagger af naar een verwerker.

Hoe lang gebruiken jullie mijn grond?

We gebruiken je grond twee tot drie jaar. Het duurt even voor de bagger droog is. De bagger droogt doordat water verdampt. Ook neemt de bodem water op en loop het water weg via stortkisten.

Krijg ik een vergoeding voor het gebruik van mijn grond?

Ja, je krijgt een vergoeding. De hoogte van de vergoeding baseren wij op de LTO/Platform Leg- en ligrechten. Wij zorgen ook voor alle vergunningen die nodig zijn. De afspraken en vergoedingen leggen we vast in een overeenkomst.

Wie ruimt het weilanddepot op?

In een overeenkomst met afspraken leggen we vast wat voorafgaande de werkzaamheden is afgesproken. Als de eigenaar van het perceel ervoor kiest om het depot zelf op te ruimen wordt hiervoor een bedrag afgesproken.

Heb je gevonden wat je zocht?