Projecten (internationaal)

Naast de Blue Deal voeren we binnen en buiten Europa ook verschillende andere projecten uit. Hier werken we aan mee:

  • Integraal waterbeheer
  • Internationaal stroomgebiedbeheer
  • Versterking van waterraden en gemeenten
  • Verbetering van zuiveringsinstallaties
  • Stedelijke drainage en overstromingspreventie
  • Klimaatadaptatie en het tegengaan van klimaatverandering

Actuele projecten 

Interreg Blue Transition 

Blue Transition is een samenwerking van 23 partners en 6 landen binnen het Noordzeegebied. Met verschillende pilots spelen we in op het veranderende klimaat.

Noorderzijlvest coördineert 2 Interreg Blue Transition-pilots in het Drents Plateau en de Noordelijke kuststrook. We richten ons hierbij op droogte, wateroverlast en waterkwaliteit. 

Daarnaast vinden er in Nederland nog 2 pilots plaats die beheerd worden door andere waterschappen. Twaalf andere pilots vinden plaats in Denemarken, Zweden, België, Frankrijk en Duitsland. Het Interreg Blue Transition-programma loopt van 2023 tot 2026. 

Distender.EU Horizon

DISTENDER is een door de EU gefinancierd programma dat strategieën ontwikkelt om de gevolgen van klimaatverandering te beperken en onze samenleving aan te passen aan deze gevolgen. Deze plannen worden gemaakt in samenwerking met wetenschappers, bedrijven, overheden, beleidsmakers en burgers, zodat iedereen kan bijdragen aan betere oplossingen.

Samen met de Hanzehogeschool draagt Waterschap Noorderzijlvest via DISTENDER bij aan de ontwikkeling van klimaatadaptatiestrategieën voor het noordoosten van Nederland.

Afgeronde projecten

Hieronder volgen de afgeronde internationale projecten:

TOPSOIL (2015-2022)

Een EU samenwerking ondersteund door het Interreg VB North Sea Region Programma. We onderzochten hoe de bovenste bodemlagen het beste gebruikt kunnen worden voor het oplossen van de wateruitdagingen van vandaag en morgen. Hiermee droegen we bij aan een klimaatbestendige Noordzeeregio. 

Meer informatie: TOPSOIL

Building with Nature (2017-2021)

Klimaatverandering vormt de grootste uitdaging voor de Noordzeeregio. Kusten worden bedreigd door stormvloeden. Hevige regenval doet rivieren en meren sneller overstromen. Traditioneel beschermen we ons met dijken en dammen, maar er zijn duurzamere en effectievere manieren. Bijvoorbeeld door samen te werken met de natuur. Dit was het uitgangspunt van het Interreg BV North Sea Region project ‘Building With Nature’.

Meer informatie over de rol van Noorderzijlvest Project Building with Nature en het Building with Nature project

Living North Sea (2009-2012)

Het Living North Sea-project maakte deel uit van het Interreg IVB North Sea Programme en richtte zich op het verbeteren van het beheer van vismigratie. Veel trekvissen migreren tussen de Noordzee en zoetwatergebieden. Veel van deze vissoorten worden bedreigd. Noorderzijlvest werkte, onder andere, in het Oostervoortse diep, aan duurzame oplossingen om deze soorten beter te beschermen.

Meer informatie: Living North Sea

Andere lang geleden beëindigde projecten

  • Territories of Rivers Action Plans (2012-2014): Samen met negen Europese partners is gewerkt aan het beheer van rivieren en hun omgeving, met als doel zowel het water als het culturele erfgoed te beschermen. Meer informatie: TRAP Interreg IVC.
  • SAWA (2010 - 2014): Hoogwater, alert systemen en resilience. Maakte deel uit van het Interreg North Sea III programma.
  • IMPREX (2015-2019): Via de Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI) Watertechnologie is een correlatiestudie uitgevoerd naar hoog buitenwater en hevige regenval in het beheergebied. Meer informatie: IMPREX.

Heb je gevonden wat je zocht?