Vissen krijgen zendertje in Drentse beken

Hoe bewegen vissen zich van en naar de beken in Drenthe? Om daar achter te komen wordt onder meer de visstand in het Groote Diep onderzocht. Dat gebeurt door het volgen van vissen. De vissen krijgen een soort 'chip' aangemeten en er worden antennes neergezet. Dit is een onderdeel van het grotere project 'Vissen voor verbinding'. ROEG TV en RTV Drenthe besteedden hier aandacht aan.

Waar zwemt welke vis?

Roy van Hezel medewerker van waterschap Noorderzijlvest en medewerkers van Sportvisserij Nederland laten in een filmpje zien hoe het zenderen van de vissen in z'n werk gaat. Het is voor een goed doel: erachter komen hoe het met de dieren gaat en welke bescherming de vissen eventueel nodig hebben. Ze worden tijdelijk verdoofd en kunnen onderzocht worden. Sportvisserij Nederland meet en weegt ze, en brengt de vissen op naam. Dit doen ze zo snel mogelijk, zodat de vissen niet langer dan nodig uit de beek zijn.

Als de vissen met een zendertje door het poortje met een antenne zwemmen, dan weten we welke vis dit is. Op deze manier krijgen we inzicht in de migratie door ons gebied, en of er nog knelpunten zijn. De antennes staan bij vispassages. We kunnen dus ook meteen zien of de vispassages goed functioneren.

Filmpje

Bekijk het onderwerp op ROEG TV Zendertje onder de schubben van vissen in het Groote Diep

Plaatsing van een zendertje onder de schubben van een vis
Vissen krijgen zendertje in Drentse beken.