Verander jij mee? Wateroverlast voorkomen
Niets is vervelender dan water dat het huis in dreigt te lopen, straten die volledig onderwater staan of tuinen die in zwembaden veranderen. Met soms heel simpele aanpassingen in en rond je tuin en huis, kun je ervoor zorgen dat het water beter weg loopt. En we met z’n alles minder overlast ondervinden.
Wat kun je zelf doen?
- Tegels eruit, planten er in: vervang de tegels door groen, zodat regenwater direct in de bodem kan wegzakken en niet door het riool wordt afgevoerd. Dit is goed voor de biodiversiteit.
- Regenwatervijvers: regenwatervijvers aanleggen, zodat regenwater opgevangen wordt en het langzaam kan wegzakken in de ondergrond.
- Grindstroken: grindstroken aanleggen, zodat regenwater tijdelijk wordt opgevangen en in de bodem kan wegzakken.
- Open voegen: klinkers en tegels met een open voeg gebruiken, zodat het regenwater in de grond kan wegzakken.
- Open goten: open goten aanleggen, zodat regenwater kan worden afgevoerd naar een onverhard lager gelegen deel van de tuin.
- Infiltratiekratten: infiltratiekratten gebruiken, zodat het opgevangen regenwater vertraagd naar de bodem zakt.
- Regenton: een regenton of regenwaterschutting gebruiken, zodat je het water op kunt vangen en later kunt gebruiken.
- Hoogteverschillen: hoogteverschillen in de tuin aanbrengen, zodat regenwater in de grond kan wegzakken via lagergelegen delen in de tuin.
- Dakgoot schoon houden: hou de dakgoot schoon. Met een schone dakgoot raakt de regenwaterafvoer niet verstopt en loopt het water niet over de dakgootrand.