Verander jij mee? Kelders en kruipruimtes drooghouden
Op natte kelders of kruipruimtes zit niemand te wachten. Zeker niet als het vocht ook nog eens via de muren omhoog kruipt. Dat kan zelfs leiden tot gezondheidsproblemen. Hieronder een paar eenvoudige tips.
Wat kun je zelf doen?
- Check drainage: heb je onder je woning een drainagesysteem? Drainagebuizen moeten regelmatig worden doorgespoten, anders raken ze verstopt.
- Grondwateroverlast: indien je het probleem niet zelf kunt oplossen, neem dan contact op met de gemeente. Zij kunnen samen met jou kijken naar de grondwaterstand en mogelijke oplossingen.
- Pompen of niet pompen? Woon je in een omgeving met een hoge grondwaterstand en is je kelder/kruipruimte niet waterdicht, dan heeft pompen geen zin. Zorg in elk geval voor goede ventilatie in huis.
- Ventileren: zorg altijd voor voldoende ventilatie. Een kruipruimte heeft minimaal twee ventilatieroosters met een verbinding naar buiten nodig. De roosters liggen tegenover elkaar, zodat vocht kan worden afgevoerd.
- Opvullen met schelpen: in sommige gevallen is bij de bouw van een woning een te diepe kruipruimte aangelegd, 60 cm is voldoende. Een te diepe kruipruimte kun je gedeeltelijk op laten vullen met bijvoorbeeld schelpen.
- Waterdicht maken: Je bent als woningbezitter zelf verantwoordelijk voor een waterdichte kelder. Daar zijn meerdere technieken voor. Neem contact op met een aannemer of specialist bij jou in de buurt.