Verander jij mee? Droogte tegengaan
Of het een periode van droogte is kun je goed merken in je omgeving. Het water in de sloten, vijvers en beekjes staat lager dan normaal. De grasvelden zien er dor uit. De planten en bomen hangen er maar slapjes bij en struiken en bomen krijgen in de zomer al herfstkleuren.
Het is een makkelijk antwoord om je tuin te redden door te sproeien. Maar als je milieuvriendelijk met water wilt omgaan, kun je beter je tuin van tevoren al klaar maken om toekomstige droogte te overleven.
Wat kun je zelf doen?
- Geef gericht water: Midden op de dag verdampt water sneller door de zon. Geef daarom in de ochtend of avond water en doe dat gericht. Alleen aan die planten die het echt nodig hebben en het liefst bij de voet van de plant.
- Natuurlijke waterbuffer: Maak een natuurlijke waterbuffer in je tuin zodat je een eigen bron hebt om je tuin te begieten of besproeien. Dit kan door water op te vangen in bijvoorbeeld een regenton, een vijver of met een grondwaterput.
- Mulchen in border: Mulch voorkomt dat de grond snel uitdroogt en iets koeler blijft. Mulchen doe je het beste in het voorjaar. Dit kan met allerlei soorten organisch materiaal: compost, cacaodoppen, schorssnippers of grind.
- Tegels er uit, planten er in: Als je tegels vervangt door groen kan het regenwater direct de bodem in zakken. Het hoeft dan niet door het riool te worden afgevoerd. Het is ook goed voor de biodiversiteit.
- Geef niet te vaak water: Geef bij een paar dagen droogte niet te snel water. Zo stimuleer je planten om zelf op zoek te gaan naar water in de grond. Ze ontwikkelen dan een sterk wortelgestel.