Situatie rond vroegere zuivering Hoogkerk - update 17 januari

Het waterschap is eigenaar van de locatie aan Zuiderweg 66 en 66a in Hoogkerk. Hier werd vroeger gezuiverd water vandaan getransporteerd naar de Waddenzee. De locatie wordt al jaren niet meer gebruikt en staat op de nominatie om te slopen. Het bedrijfsgebouw wordt momenteel gebruikt door een groep krakers. Zij moeten het pand ontruimen.

Update 17 januari - aanbieden petitie

De groep krakers - onder de naam Waterskaap - heeft het waterschap woensdagmiddag 15 januari opgeroepen een petitie 'Stop de sloop' in ontvangst te nemen. Het dagelijks bestuur heeft hen daarop uitgenodigd om dat op vrijdagmorgen 17 januari te komen doen in het Waterschapshuis in Groningen. De groep heeft donderdagavond laten weten die afspraak niet te kunnen nakomen vanwege hun werkverplichtingen. 
Het dagelijks bestuur laat bij monde van portefeuillehouder Herman Beerda (Gezuiverd water en Vergunning en handhaving) en dijkgraaf Roeland van der Schaaf weten dat het waterschap bereid blijft om de petitie op een later passend moment in ontvangst te nemen. Wij blijven daarover met de groep krakers in contact. Intussen blijft de ingezette juridische procedure doorlopen.

Berichtgeving dd 15 januari 

Waarom moet deze locatie ontruimd worden? 

De krakers gebruiken het pand als woonruimte, organiseren er bijeenkomsten en optredens. Deze situatie is naast onwenselijk ook onveilig. Het waterschap kan en wil niet verantwoordelijk zijn voor onveilige situaties voor de gebruikers en hun bezoekers. Het waterschap beheert het oppervlaktewater en is verantwoordelijk voor het zuiveren van afvalwater in zijn werkgebied. Op die taak is het waterschap aanspreekbaar. Niet op het in stand houden van een onofficiële zelfbenoemde ‘culturele broedplaats’ in de stad Groningen. Het belastinggeld van onze inwoners en ondernemers is bedoeld voor de grote opgaven in het beheer van water; niet voor het stimuleren van het culturele klimaat in de stad Groningen.

Sinds september 2023 is het pand gekraakt. Het waterschap heeft het pand formeel sinds 18 januari 2024 in gebruik gegeven bij deze groep krakers via een zogenaamde ingebruikgevingsovereenkomst. Het waterschap mag deze overeenkomst opzeggen vanaf drie maanden nadat de overeenkomst is gesloten en als er sprake is van ‘dringend eigen gebruik’. Partijen zijn specifiek met elkaar overeengekomen dat onder ‘dringend eigen gebruik’ sloop en/of herbestemming van de onroerende zaak valt. De voorgenomen sloop is nu voorbereid. Daarom is de overeenkomst opgezegd met een termijn van 5 kalenderweken. Die termijn verliep op 15 januari 2025.

De timing van de voorgenomen ontruiming is slecht, zeggen de gebruikers. Wat vindt het waterschap daarvan?

Van meet af aan hebben we duidelijk gemaakt dat deze situatie niet kan blijven bestaan. De huidige groep gebruikers is van elke stap in het proces om de sloop voor te bereiden op de hoogte gehouden. Het voorbereiden van sloop kost tijd. Er zijn de nodige onderzoeken, waaronder een natuurtoets, voor gedaan om de aanwezigheid van (onder meer) beschermde vleermuizen uit te sluiten. Er is een asbestinventarisatie voor het voormalige bedrijfsgebouw gedaan. Daarnaast is een procedure doorlopen om een partij te vinden die de sloop kan uitvoeren. Deze processen en bijbehorende procedures kennen een doorlooptijd van maanden. Het waterschap was liever eerder tot sloop overgegaan. Niettemin komt de boodschap om binnen afzienbare tijd de overeenkomst op te zeggen voor de gebruikers niet uit de lucht vallen. Hier is schriftelijk, per mail en persoonlijk met hen over gecommuniceerd. 

Kan het waterschap de situatie niet legaliseren? Er is toch veel behoefte aan woonruimte?

Nee, dat wil het waterschap niet. Het pand is niet geschikt om langdurig in te verblijven en het heeft geen woonbestemming (en ook geen bestemming voor evenementen of als oefenruimte voor alle volledigheid). Het waterschap wil als eigenaar niet langer dan nodig is verantwoordelijk zijn voor wat in en om het pand gebeurt. Dat is – nogmaals - onze rol niet. We constateren bovendien dat de afspraken die we met elkaar gemaakt hebben over het gebruik niet altijd worden nagekomen: er zijn vaak te veel mensen, de plek wordt gebruikt als café/ontmoetingsruimte en er vinden optredens plaats. Dat is allemaal niet wat we met elkaar hebben afgesproken. Dat leidt ook tot klachten uit de omgeving. Dat is extra aanleiding om de situatie nu te willen beëindigen. We gaan daarom de situatie handhaven en gaan over tot sloop.

De sloop heeft jaren op zich laten wachten. Waarom nu zo’n haast?

De haast is nogal relatief. De groep gebruikers heeft immers een behoorlijke periode van het pand gebruik kunnen maken. We hebben daar samen afspraken gemaakt. Zoals gezegd: daarvan constateren we dat die niet altijd door de groep gebruikers worden nagekomen.
Het is waar dat het pand nog voordat krakers erin trokken al gesloopt had kunnen worden. Het waterschap heeft zich de afgelopen periode gericht op nieuwe projecten in het beheer van het oppervlaktewater en afvalwater. De sloop van deze locatie heeft inderdaad te lang geduurd. Neemt niet weg dat het nu alsnog moet en gaat gebeuren.

Wat gaat er na de sloop met het terrein gebeuren?

Het terrein wordt egaal gemaakt op maaiveldniveau en blijft voorlopig braak liggen om alles goed te laten inklinken. Het waterschap blijft eigenaar van het perceel en heeft geen plannen voor verkoop. Voor de toekomst kan deze locatie wederom een rol spelen in het uitvoeren van onze wettelijke taak in het zuiveren van afvalwater van huishoudens en bedrijven en bijvoorbeeld het stallen van materieel en materiaal.

Wat gebeurt er als de krakers het pand niet op tijd ontruimen?

Dan start het waterschap een kort geding om ontruiming via de rechter af te dwingen. Omdat de zaak dan onder de rechter is, reageert het waterschap verder niet inhoudelijk op de situatie.