Roelf - Peilbeheerder
“Ik heb eerst bij onderhoud gewerkt; watergangen maaien met de trekker. Een mooie baan, maar toen ik de opleiding uitvoerder in de groenblauwe ruimte ben gaan doen, zag ik ook nog andere mogelijkheden. Ik kon aan de slag bij peilbeheer. Nu heb ik veel contact met de omgeving, met inwoners, agrariërs en natuurorganisaties. Moet het waterpeil hoger of lager? Het is steeds een afweging van belangen.
‘Je moet het water kunnen lezen’
De lat ligt hoog
Ik ben gek op water. Het is dynamisch en rustgevend tegelijk. Ik kan ernaar blijven kijken. Elke dag weer. En water gaat ergens over. We hebben het allemaal nodig. In mijn functie wil ik zo min mogelijk water verspillen. Ik leg de lat hoog voor mezelf. Een nieuwe uitdaging is om meer water zoet te krijgen in de kustgebieden. Maar dat vergt wat, het is een kunst om de pompen en gemalen op de juiste manier in te zetten.
Soms moet je als peilbeheerder kiezen tussen twee kwaden. Als het heel droog is, kun je het peil laten uitzakken, met alle gevolgen voor het leven in en rond het water. Of je laat water van mindere kwaliteit toe zodat het waterpeil op orde blijft.
Ook is het weleens zo dat theoretische plannen in de praktijk niet werken. Dan springt de watersysteembeheerder bij me in de auto en bekijken we in het veld wat de knelpunten zijn en hoe we die kunnen oplossen. Tegelijkertijd heb ik veel aan de data-analyses van de watersysteembeheerder of hydroloog. Die helpen me met het bepalen van het juiste peil.
‘In Nederland word je sneller profvoetballer dan peilbeheerder’
Ik maak vaak de grap dat je in Nederland sneller profvoetballer wordt dan peilbeheerder. Dat is echt zo, we hebben veel meer betaalde voetballers dan peilbeheerders. Het is echt een specialisme en een vak dat je vooral in de praktijk leert. Natuurlijk heb je technische kennis nodig, en moet je kaart kunnen lezen, maar het komt net zo goed neer op gezond verstand en leren door te doen.
Van beregening tot duiker
Ik woon in het gebied en ken het goed. Mensen komen met uiteenlopende zaken bij me. Ze willen een vergunning voor beregenen of vinden dat het waterpeil te hoog of te laag is. Ook collega’s hebben zo hun vragen. Dan zijn ze bijvoorbeeld bezig met een nieuwe dam en vragen ze mij welke afmetingen ze moeten gebruiken voor de duiker, een kokervormige constructie die wateren met elkaar verbindt.
Mijn beroep is veeleisend. Je moet water kunnen lezen en stressbestendig zijn. Dat moet je liggen. Maar het mooie is dat water nooit verveelt.”
Kies jij ook voor waterwerk?
Wij werken samen aan de juiste balans van het water. Maar een goede werkbalans vinden we net zo belangrijk! Bij ons combineer je betekenisvol werk met werkplezier en goede arbeidsvoorwaarden.