Reis je met ons mee?

Van tijd tot tijd plaatsen we korte berichten over gesprekken die we over 'Water en bodem sturend' voerden. Reis je met ons mee?

Bouwstenen vormen zich: eerste resultaten uit de luisterfase!

Op donderdag 20 maart en donderdag 3 april kwam het analyseteam van NZV samen om alle opgehaalde data uit de luisterfase te analyseren. En dat was niet niks: we hebben álle input uit zowel de interne als externe gesprekken doorgenomen. Lezen, lezen, en nog eens lezen.

Tijdens en tussen de bijeenkomsten heeft ieder teamlid zelfstandig de data geanalyseerd en zijn of haar inzichten geformuleerd. Vervolgens hebben we deze met elkaar gedeeld. Wat eruit voortkwam? Een rijke verzameling inzichten die we in de tweede sessie hebben geclusterd tot een aantal bouwstenen.

Wat is een bouwsteen eigenlijk?

Een bouwsteen is een samenvattend en richtinggevend inzicht. Het is geen oplossing, maar helpt ons wél scherp te houden wat er echt toe doet. Ze komen voort uit wat mensen écht zeggen, voelen of nodig hebben – en zijn dus altijd mensgericht. Bouwstenen zijn een fundament: ze helpen ons keuzes maken en ideeën toetsen tijdens het verdere ontwerpproces.

Tijdens de sessie op 3 april is in een aantal stappen toegewerkt naar gezamenlijke bouwstenen. Van individuele input naar gedeelde essenties. Elk inzicht werd besproken, geclusterd, aangescherpt en uiteindelijk getoetst aan onze onderzoeksvragen.

Het resultaat? Een mooie set bouwstenen die richting geven aan de volgende stap in het proces. Welke dat precies zijn? Dat delen we binnenkort!

Nieuwsgierig? Houd onze site in de gaten voor een eerste inkijkje.

Leden van het onderzoeksteam van Waterschap Noorderzijlvest bijeen aan tafel om onderzoeksresultaten te analyseren
Leden van het onderzoekteam van Waterschap Noorderzijlvest analyseren alle informatie die verzameld is tijdens de luisterfase van ons onderzoek 'Water en bodem sturend'.

Waterbedrijf Groningen: van losse puzzelstukjes naar één grote puzzel

Op 3 maart ging dijkgraaf Roeland van der Schaaf in gesprek met directeur Riksta Zwart en teammanager Strategie en onderzoek Andre van Toly van Waterbedrijf Groningen. Het gesprek over het toepassen van ‘water en bodem sturend’ ging al gauw over de slagkracht die we meer met elkaar moeten ontwikkelen. ‘Op papier staan hele goede dingen; het gaat er om wat we samen écht doen’, zegt Riksta Zwart. Het waterbedrijf zou het een goede zaak vinden dat overheden, waterbedrijven en bedrijven in de sector een ‘helicopterview’ ontwikkelen op de uitdagingen in het functioneren van het totale watersysteem. ‘We zijn toch geneigd om het vraagstuk teveel vanuit ieders eigen belangen te benaderen, want daar hebben we een taak’, zegt André van Toly. ‘Maar we weten ook dat het veel meer loont als we geen losse puzzelstukjes meer leggen maar de grote puzzel oplossen’, besluit hij. Dat kan door elkaars belangen te blijven kennen, in gesprek te blijven. Dit gesprek in het kader van ons onderzoek was daarvoor een waardevol begin.

Dijkgraaf Van der Schaaf in gesprek met manager Strategie en onderzoek van het Waterbedrijf Groningen, Andre van Toly
Dijkgraaf Roeland van der Schaaf in gesprek met André van Toly, manager Strategie en onderzoek van Waterbedrijf Groningen. Riksta Zwart ontbreekt op de foto.

Betrokken bewoners, waardevolle inzichten: een geslaagde sessie in Groningen

Op donderdag 27 februari kwam het onderzoeksteam – met Pim, Irene, Rianne en Richard – samen met een diverse groep van twaalf betrokken inwoners uit de wijken Lewenborg en Beijum. Tussen 12:00 en 14:00 uur spraken we in het waterschapshuis in Groningen over hun ideeën, zorgen en perspectieven.

De bijeenkomst verliep in een informele sfeer, waarin we met verschillende werkvormen zoveel mogelijk waardevolle input verzamelden. De energie in de groep was hoog, mede dankzij de actieve betrokkenheid van de deelnemers.

Deze inspirerende sessie geeft ons een stevige basis voor de volgende bijeenkomsten. We kijken ernaar uit om verder in gesprek te gaan en samen te werken aan een toekomst die aansluit bij de wensen van de bewoners.

Op naar de volgende stap!

Bewoners met elkaar in gesprek over kansen en knelpunten voor 'water en bodem sturend'
Bewoners van Lewenborg en Beijum in gesprek over de kansen en knelpunten voor 'water en bodem sturend'.
Opbrengst bewonersbijeenkomst in beeld gebracht
De opbrengst van de bijeenkomst met bewoners in beeld gebracht.

In gesprek met Ineke Noordhoff en Ab Grootjans – mede auteurs van Oud water in de nieuwe tijd

Op 11 februari sprak Henry Frieswijk met Ineke Noordhoff (journalist en landschapshistoricus) en Ab Grootjans (emeritus hoogleraar) over hun kijk op het uitgangspunt om ‘water en bodem’ veel sturender te maken in de ruimte. Hun boodschap: kijk niet alleen naar het beheer van het oppervlaktewater maar ook naar het grondwater. “Want juist daar begint de kringloop van het water”, zegt Grootjans. En dus ligt de basis voor de toekomstbestendigheid van ons gebied vooral bij de zorg voor grondwater.
De visiedocumenten van onder meer het waterschap mogen veel stelliger zijn in wat we dan exact bedoelen met bijvoorbeeld ‘de grenzen aan de maakbaarheid van ons watersysteem’ of wat ‘toekomstbestendig’ precies is. Noordhoff: “Er wordt nog teveel gekeken naar de belangen van grondbezitters en de huidige functie van het land. We moeten kijken naar het belang van een gezond watersysteem en van daaruit verder zoeken naar oplossingen”. 

Het vorig jaar verschenen boek ‘Oud water in de nieuwe tijd’ (www.inekenoordhoff.nl) wil bijdragen aan het ontwikkelen van een inhoudelijke en integrale visie op een duurzaam en veerkrachtig watersysteem.

In gesprek met Ab Grootjans en Ineke Noordhoff
In gesprek met Ab Grootjans en Ineke Noordhoff

Onderzoeksteam in gesprek met experts over water en bodem

Het onderzoeksteam is weer op pad gegaan om waardevolle inzichten op te halen. Op maandag 3 februari spraken Marly Visser en Richard Zwarts met Joris Bongenaar en Kasper Hoiting van de Gasunie. Na een zorgvuldige identiteitscheck werden zij ontvangen door Joris Bongenaar. Via de indrukwekkende hal namen ze de lift naar de 7e etage, waar een boeiend interview van een uur plaatsvond. De gesprekken leverden opnieuw waardevolle inzichten op.

Interview met Joris Bongenaar en Kasper Hoiting
Interview met Joris Bongenaar en Kasper Hoiting

Op donderdag 6 februari gingen Peter Lalkens en Richard Zwarts in gesprek met Frank de Schutter, agrariër op Het Hogeland in Vierhuizen en tevens bestuurslid van het LTO Noord, afdeling Het Hogeland. Frank runt twee boerenbedrijven waar hij onder andere pootaardappelen en uien verbouwt. Tijdens het gesprek deelde hij op inspirerende wijze zijn visie op water- en bodembeheer, waarbij hij de onderzoekers meenam in zijn perspectief op een duurzame toekomst.

Frank de Schutter in gesprek met Peter Lalkens
Frank de Schutter in gesprek met Peter Lalkens

Met deze gesprekken zet het onderzoeksteam een volgende stap in het verzamelen van kennis en praktijkervaring rondom water en bodem.

Gesprek met Titian Oterdoom - Initiatiefgroep Toekomstperspectief Lauwersmeer

Op maandag 27 januari 2025 gingen Marly Visser en Richard Zwarts in gesprek met Titian Oterdoom, onafhankelijk voorzitter van de Initiatiefgroep Toekomstperspectief Lauwersmeer. 

In een sfeervolle setting, midden in de bossen net buiten Paterswolde, spraken zij over het principe ‘Water en Bodem sturend’. Titian nam uitgebreid de tijd om zijn visie op dit onderwerp te delen. Hij benadrukte dat ‘Water en Bodem sturend’ geen principe zou moeten zijn, maar een uitgangspunt. Volgens hem is de urgentie groot en is het cruciaal om water en bodem als leidende factoren te beschouwen bij ruimtelijke ontwikkeling en beleid.

Tijdens het gesprek kwamen verschillende invalshoeken aan bod, en er werd dieper ingegaan op de consequenties en mogelijke oplossingen. De inzichten die Titian deelde, worden meegenomen in de verdere uitwerking van dit thema.

In gesprek met Titian Oterdoom over 'water en bodem sturend'
In goed gesprek over het uitgangspunt 'Water en bodem sturend'