Noorderzijlvest kan zich grotendeels vinden in nieuwe gedragscode Beheer en Onderhoud

Midden november 2024 maakte het waterschap zich grote zorgen om een dreigend verbod op het gebruik van zogeheten klepelmaaiers. Zoals de situatie er toen voorstond leek het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur in de nieuwe gedragscode voor Beheer en Onderhoud allerlei regels op te nemen die enorm nadelig zouden zijn voor het uitvoeren van de maaiwerkzaamheden door het waterschap.

Goede gesprekken leiden tot verbeterde teksten

Nog tot voor de kerst hebben de waterschappen, verenigd in de Unie van Waterschappen, goede gesprekken gevoerd met het ministerie. Tijdens deze gesprekken zijn veel zorgen van ons waterschap weggenomen. Zo is besloten dat de klepelmachine wel gebruikt mag worden als het gaat om de veiligheid van medewerkers of van de omgeving zoals het wegverkeer. 

Officiële tekst van de gedragscode ligt tot 1 april ter inzage

De verbeterde teksten en afspraken tussen het ministerie en de waterschappen heeft geleid tot een officiële tekst voor de gedragscode. Op deze tekst kunnen verschillende partijen hun zienswijze indienen. De verwachting is dat er in april een goedgekeurde gedragscode beschikbaar is. In deze tekst zijn zoals gezegd ook uitzonderingen opgenomen voor het klepelen. Als het gaat om veilig werken in ons werkgebied mogen we gebruik maken van de klepelmachine. Als het gaat om het gebruik van de klepelmachine bij extensief beheer is er nog geen sprake van een uitzondering.

Onderzoek moet duidelijkheid geven over klepelen bij extensief beheer

In eerdere uitingen hebben we aangegeven dat wij als waterschap klepelen in willen zetten bij zogenoemd extensief beheren van onze maaipaden en watergangen. Vanuit onze overtuiging geloven we dat minder vaak maaien, maar dan wel met de klepelmaaier, voordelen oplevert voor de biodiversiteit. 
Het ministerie LVVN en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gaan niet mee in het opnemen van deze uitzondering, maar dringen aan op extra onderzoek naar deze methode.  

Onderzoek leidt tot nieuwe inzichten

De komende jaren zullen we gezamenlijk met meerdere partijen onderzoek uitvoeren om de inzet van klepelen ten behoeve van extensief beheer nader te onderbouwen. Dit onderzoek zal moeten aantonen of er ook daadwerkelijk sprake is van ecologische voordelen van klepelen bij extensief beheer. Het onderbouwd vergroenen van ons beheergebied past goed in de visie van ons waterschap. We kijken daarom uit naar de onderzoeksresultaten.

Voorlopige gedragscode leidt niet direct tot knelpunten

Op dit moment leidt het ontbreken van een goedgekeurde gedragscode niet direct tot een probleem voor ons. We maaien in deze periode van het jaar nog niet. Wanneer we gaan maaien zal er zeer waarschijnlijk een goedgekeurde gedragscode zijn, waarmee we voor een groot deel van ons beheergebied uit de voeten kunnen. 

Momenteel zijn we als waterschap aan het inventariseren waar de nieuwe gedragscode wel tot mogelijke knelpunten kan resulteren met betrekking tot uitvoering van het beheer. Voor deze locaties – gebieden zal er dan gekeken worden of er passende gebiedsgerichte oplossingen mogelijk zijn, hiervoor zijn wij momenteel in overleg met de provincies.

Meer weten over de gedragscode?

Bijgevoegde infographic beantwoordt jouw vragen:  GEDRAGSCODE
Bestendig beheer en onderhoud – soortenbescherming