Het project Gebiedsgericht toezicht ‘De Zeven Blokken’ Smilde is in 2018 gestart. Tijdens het project onderzoeken we welke gewasbeschermingsmiddelen in verhoogde mate via het oppervlaktewater uit het gebied vrijkomen.

Aanleiding

Veel agrariërs bewerken hun land en gebruiken gewasbeschermingsmiddelen. Dat komt voor een gedeelte in het oppervlaktewater terecht. Een van de taken van het waterschap is schoon en gezond water. Wij werken samen met agrariërs om bestrijdingsmiddelen in het water terug te dringen.

Doel

Verbeteren van het oppervlaktewaterkwalitieit

  • Minder gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater

Behoud van gewasbeschermingsmiddelenpakket

  • De landbouwsector werkt aan het project mee om het gewasbeschermingsmiddelenpakket te kunnen behouden. Treffen we te vaak een te hoog aandeel gewasbeschermingsmiddelen aan in het water? Dan kan de EU besluiten tot een verbod van bepaalde middelen.
  • Met het project ‘Gebiedsgericht toezicht’ willen we de agrariërs bewust maken van de gevolgen van een te hoog aandeel aan gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater. Agrariërs kunnen zelf veel doen om uitspoeling en afstroming van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen of zelfs te voorkomen.

www.helpdeskwater.nl/onderwerpen/emissiebeheer/agrarisch/open-teelt/driftreducerende/

Planning

  • Het project is in het voorjaar van 2018 gestart met het plaatsen van meetapparatuur bij de inlaat van de Jonkerswijk en in de watergang bij het gemaal de Slokkert (de uitlaat).
  • Eind maart 2019 hebben we een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd. Daar deelden we de eerste monitoringsresultaten met de agrariërs van het gebied ‘De Zeven Blokken’.
  • In de loop van 2019 hebben we opnieuw gemeten. Ook deze meetresultaten delen we met de agrariërs van gebied ‘De Zeven Blokken’.
  • Vervolgens hebben we in 2020 tijdens bedrijfsbezoeken met de agrariërs gesproken. Zij kregen informatie over het gebruik en de wijze van toepassen van de gewasbeschermingsmiddelen, die tijdens het project in te hoge mate zijn aangetroffen.
  • De voorlichtingsbijeenkomst in 2021 is vanwege COVID-19 niet doorgegaan.
  • Op 12 april 2022 organiseerde we voorlichtingsbijeenkomst.

We willen graag dat deze aanpak werkt. Zo zorgen we samen met de agrariërs dat de komende jaren steeds minder gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater komen.

Waarom landbouwgebied ‘De Zeven Blokken’?

Bij de start van het project hebben we gekozen voor het landbouwgebied ‘De Zeven Blokken’. Dit gebied heeft een eenvoudig watersysteem met één inlaat en één uitlaat voor het oppervlaktewater. Dat maakt het overzichtelijk. De hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen in dit gebied is vergelijkbaar met de hoeveelheden in andere delen van ons beheergebied.

We meten in dezelfde periode zowel bij de inlaat, als bij de uitlaat. Geeft de meting bij de uitlaat een hogere hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater dan bij de inlaat? Dan is duidelijk dat de toename uit het tussenliggende gebied komt.

Kaart met inlaat en uitlaat oppervlaktewater

Kaart inlaat en uitlaat

Wanneer je de kaart 'inlaat en uitlaat oppervlaktewater' om een of andere reden niet kunt lezen of als je vragen hebt naar aanleiding van de kaart stuur een email info@noorderzijlvest.nl.

Kaart: ligging landbouwgebied ‘De Zeven Blokken’

Kaart ligging landbouwgebied De Zeven Blokken

Wanneer je de kaart 'ligging landbouwgebied ‘De Zeven Blokken’ om een of andere reden niet kunt lezen of als je vragen hebt naar aanleiding van de kaart stuur een email naar info@noorderzijlvest.nl

Onderzoek gebruik gewasbeschermingsmiddelen

Tijdens het project onderzoeken we welke gewasbeschermingsmiddelen in het landbouwgebied ‘De Zeven Blokken’ bij Smilde worden gebruikt.

Nieuwe manier van bemonsteren

Voor het project hebben we bij de inlaat en uitlaat van het gebied 4,5 maand lang een nieuwe manier van bemonsteren ingezet. Met de nieuwe manier ‘passive sampling’ meten we over een langere periode de concentraties aan gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater: Drie keer hangen we zes weken lang een kooi met bemonsteringsmateriaal in het oppervlaktewater.

Waarom op deze manier?

We bemonsteren het water in het gebied continue. Daardoor krijgen we een beter beeld van de kwaliteit van het oppervlaktewater.

Documenten

Deze documenten voldoen niet volledig aan de digitale toegankelijkheid. Wanneer je de documenten om een of andere reden niet kunt lezen of als je vragen hebt stuur een e-mail naar info@noorderzijlvest.nl.

Vragen

Contactpersoon: Marc Bethlehem

Heb je gevonden wat je zocht?