Duurzaam werken
Ons werk zo duurzaam mogelijk doen: dat is wat we willen en daarin hebben we al veel stappen gezet. We hebben ook onze ambities. Daarom hebben we de eigen stappen naar duurzaam werken op een rij gezet. Water is immers onze meest circulaire grondstof.
Klimaatneutraal en circulair
In 2025 willen we energieneutraal zijn: net zoveel energie duurzaam opwekken als we gebruiken. We wekken nu bijna de helft van onze energie zelf op. Dat doen we onder meer met zonnepanelen en het omzetten van biogas in stroom. De andere helft wordt door derden opgewekt op grond waar wij eigenaar van zijn. Hierbij gaat het om wind- en zonne-energie.
Klimaatneutraal
De volgende stap is klimaatneutraal worden. We houden de landelijke doelen voor ogen: 49% minder CO2-uitstoot in 2030 (ten opzichte van 1990) en 95% minder in 2050. Alle waterschappen samen hebben inmiddels afgesproken dat deze landelijke doelen worden aangescherpt: de waterschappen willen als sector al in 2035 klimaatneutraal zijn.
Wat dit voor ons waterschap betekent, lees je in de Routekaart Klimaatneutraal Noorderzijlvest. In dit document heeft Arcadis voor ons in kaart gebracht welke mogelijkheden er zijn om onze uitstoot van broeikasgassen omlaag te brengen. Mocht je dit document in z'n geheel willen ontvangen, neem dan contact op: Alle contactgegevens.
Circulair
De laatste stap is volledig circulair werken. Afval wordt dan gezien als grondstof die je nog een keer kunt gebruiken. Helemaal circulair werken is nog iets voor de toekomst. Hier zijn in Nederland wél afspraken over gemaakt. In 2050 moet Nederland volledig circulair zijn. Waterschap Noorderzijlvest zet inmiddels stappen op weg naar een circulaire toekomst. Door grondstoffen terug te winnen en door grondstoffen opnieuw te gebruiken. Maar steeds vaker ook door te onderzoeken of (delen van) machines en bouwwerken hergebruikt kunnen worden.
Onze ambitie
We willen dat ons werk duurzaam is. Dat het goed is voor de natuur en lang mee gaat. Het doel is om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent dat we ernaar streven dan alleen nog duurzame energie te gebruiken. Er is dan geen CO2 meer. Hier zijn nationale afspraken voor gemaakt en dit doel bereiken we in stappen. In 2030 zorgt Noorderzijlvest voor 49% minder CO2 dan in 1990. En in 2030 gebruikt Noorderzijlvest nog maar 50% minerale, fossiele en metalen grondstoffen.
CO2 Prestatieladder
Ons waterschap werkt met de CO2 Prestatieladder van de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO). Wij nemen maatregelen die voor minder CO2 in de lucht zorgen.
Duurzaam inkoopbeleid
Bedrijven die de reductie van CO2 serieus nemen, geven we een voordeel bij aanbestedingen.
Routekaarten met maatregelen
Onze circulaire ambities zijn te vinden in de Routekaart Circulair op de pagina:
We werken ook aan de Routekaart Klimaatneutraal. Deze is gereed in 2023.
Jaarplan 2025
Het jaarplan 2025 laat zien dat we koers willen houden op de uitgangspunten van het waterbeheerprogramma.
Beleidskader duurzaamheid
Alle informatie op deze pagina komt uit een breder beleidskader. Daarin lees je ook meer over achtergrond en aanleiding.
Waterbeheerprogramma
We staan voor grote uitdagingen nu het klimaat snel verandert. Daarom werken we aan een watersysteem dat beter past bij onze regio. Dit systeem vangt een teveel aan water op en zorgt dat het gebied droog blijft. En als er hitte is, kunnen we eerder opgeslagen water gebruiken voor de landbouw. We moeten het gebied daar wel op inrichten. Samen met gemeenten en andere organisaties.
Regionale Energie Strategie (RES)
Waterschap Noorderzijlvest doet mee aan Regionale Energie Strategie (RES). Hierin wordt gekeken hoe het Nationale Klimaatakkoord vertaald kan worden naar onze regio. Welke ambities hebben we en waar is ruimte voor andere energie, zoals zonne- en windenergie?