Vrijdag 24 mei startte de bouw van een vernieuwde slibkoekoverslag op de rioolzuiveringsinstallatie (rwzi) in Garmerwolde. De bouw van een nieuwe slibkoekoverslag komt voort uit de wens tot vernieuwing. Enerzijds streeft het waterschap naar innovatie, energiebesparing en efficiëntere aan- en afvoer van slib naar partners die de eindverwerking van het slib verzorgen. Anderzijds leveren deze vernieuwingen minder verkeersbewegingen op wat positief is voor alle omwonende van de rwzi Garmerwolde. 

Officiële startsein

Het officiële startsein is gegeven door dagelijks bestuurder van Waterschap Noorderzijlvest Herman Beerda.

Tijdens korte toespraken van directeur Julia Finkielsztajn van waterschap Noorderzijlvest, Herman Beerda en Jur Lommerts, directeur bij Jansen en Heuning, werden veel lovende woorden gesproken. 

In haar toespraak stond directeur Finkielsztajn stil bij de partners met wie er samengewerkt wordt. Er zijn veel ontwikkelingen en innovaties gaande op Garmerwolde. Jansen en Heuning is trots dat zij als hoofdaannemer de nieuwe slibkoekoverslag bouwen, benoemt Lommerts. ‘Het is een slibkoekoverslag waar waterschap Noorderzijlvest meer dan een halve eeuw gebruik van kan maken”, aldus Lommerts. Rwzi Garmerwolde is de centrale verwerkingslocatie voor het zuiveringsslib van waterschap Noorderzijlvest en waterschap Hunze&Aa’s. 

Herman Beerda is trots op alle ontwikkelingen die gaande zijn. Jaren geleden werd het slib dat achterblijft verspreid als meststof op het land. Dit is al jaren niet meer gewenst. Innovatie op het onderwerp slib is daarom van belang. Daarnaast is het terugwinnen van fosfaat nodig. De beschikbaarheid van fosfaat is geen vanzelfsprekendheid en het terugwinnen van fosfaat is daarom erg belangrijk voor nu en de volgende generaties. Na alle mooie en inspirerende woorden vertrok het gezelschap naar de bouwplaats. Herman Beerda stapte in de kraan om de eerste fundatiepaal te plaatsen.

Energiezuinig, ruimtebesparend en veiliger 

De nieuwe slibkoekoverslag zorgt voor een reductie van energieverbruik van ongeveer 30 procent ten opzichte van de huidige installatie. Daarnaast wordt de belading van slib in vrachtwagens verder geoptimaliseerd. De vrachtwagens staan op een weegbrug en kunnen daarom zeer nauwkeurig worden geladen. Hierdoor komen er minder auto’s te rijden, wat beter is voor alle omwonenden. Omdat er tijdens de bouw vooral de hoogte in wordt gegaan wordt er op het terrein van de rwzi in Garmerwolde veel ruimte bespaard. De nieuwe overslag is een zogenoemd gesloten transportsysteem. Dit betekent dat medewerkers minder in aanraking komen met de slibkoek. Dit zorgt dat de nieuwe werkomgeving voor het personeel veiliger is.

Een noordelijke samenwerking

Waterschap Hunze en Aa’s, waterschap Drentse en Overijsselse Delta en waterschap Noorderzijlvest hebben de afgelopen jaren de samenwerking opgezocht om samen te werken aan de verwerkingscapaciteit van zuiveringsslib. In 2019 is er gekozen voor een zo duurzaam mogelijk oplossing voor slibeindverwerking. Dit heeft geleid tot een contract met SNON (Slibverwerking Noord Oost Nederland), een samenwerkingsverband van GMB BioEnergie Zutphen en Energy from Waste Delfzijl (EEW). Door EEW wordt het slib van de waterschappen in een mono-verbrandingsinstallatie verwerkt. Met de hierbij vrijkomende warmte wordt stoom geproduceerd voor levering aan bedrijven in en rond Delfzijl. Kortom, energieterugwinning uit zuiveringslib. Op termijn zal ook de grondstof fosfaat uit de asresten van de verbranding worden teruggewonnen.

Hoe maken we gebruikt water schoon?

Waterschap Noorderzijlvest heeft dertien zuiveringsinstallaties. We hebben 401 kilometer leidingen en 110 pompen om het water van woningen en bedrijven naar de zuiveringsinstallaties te transporteren. In de zuiveringsinstallaties zuiveren we dat water op een natuurlijke manier. Als het water schoon is, lozen we het weer op oppervlaktewater. Bijvoorbeeld in het Eemskanaal of het van Starkenborghkanaal.

Afvalwaterzuiveringsinstallatie Garmerwolde

In Garmerwolde staat de grootste afvalwaterzuiveringsinstallatie van het Noord Nederland. Hier wordt het zuiveringsslib van het waterschap Noorderzijlvest en het waterschap Hunze&Aa’s in een centrale installatie ontdaan van water, Het product dat hiermee ontstaat heet slibkoek. Zuiveringsslib is een restproduct van het afvalwater zuiveren. Het wordt in Garmerwolde in een gistingsinstallatie omgezet in biogas voor energieopwekking met motoren. Zo wordt voorzien in de eigen energie behoeft van de rwzi Garmerwolde.